Kauno tvirtovės statiniai perduoti savivaldybėms

Vyriausybė trečiadienį Kauno miesto ir rajono savivaldybėms oficialiai perdavė išlikusius Kauno tvirtovės pastatus.

Turto bankas iki šiol valdė II, IV ir V fortus, esančius Kaune, bei I ir III fortus, esančius Kauno rajone, taip pat kelias dešimtis kitų tvirtovės statinių. Savivaldybėms iš viso perduoti 47 objektai.

Abi savivaldybės yra įkūrusios ir finansiškai remia viešąją įstaigą „Kauno tvirtovės parkas“. Kaip tik trečiadienį jos atstovai III ir I fortuose Kauno rajono vadovams pristatė nuveiktus darbus.

Ypač daug pasidarbuota Seniavos kaime esančiame III forte: iškirsti menkaverčiai krūmokšniai, įrengti informaciniai stendai, užtvertos įvažos į forto teritoriją, grotomis uždengti pavojingi šuliniai, vykdomi melioracijos darbai, teritorija pritaikyta bendruomenės renginiams.

VšĮ „Kauno tvirtovės parkas“ direktoriaus pavaduotojas ir Seniavos seniūnaitis Ovidijus Jurkša tvirtino, kad tokius pokyčius lėmė bendruomenės entuziazmas ir pasiaukojamas darbas.

„Tai yra aukščiausio lygio pilietiškumo ir patriotizmo pavyzdys. Nuoširdžiai dėkoju jums visiems už tai“, – apžiūrėjęs fortą kalbėjo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

VšĮ „Kauno tvirtovės parkas“ direktorius, profesorius Valdas Rakutis pasakojo, kad fortais aktyviai domisi turistai, fotografai, karo istorijos mėgėjai, žurnalistai. „Atgaivinti tokio dydžio tvirtovę reikia daug laiko ir pastangų. Svarbu, kad šiame procese aktyviai dalyvautų trys jėgos: visuomenė, valdžios institucijos ir verslas“, – kalbėjo direktorius.

Fortų gaivintojams entuziazmo kol kas netrūksta. Noreikiškėse esančiu I fortu susidomėjo žirgų sporto mėgėjai – čia buvo surengta didžiulio susidomėjimo sulaukusi naktigonė. Paslaptingus tvirtovės statinius dažnai lanko ir dviratininkai.

V. Rakutis viliasi, kad ateityje į fortus bus galima pritraukti investuotojų. Jau kitąmet čia planuojama vesti ekskursijas, edukacinius renginius. „Labai svarbu šioje istorinėje vietoje sukurti tinkamą emocinį lauką“, – kalbėjo direktorius.

Kauno tvirtovė – vienintelė tokia gynybinė sistema Baltijos šalyse, 1882–1915 metais mieste ir jo apylinkėse įrengta Rusijos caro Aleksandro II įsakymu. Ši tvirtovė turėjo savarankiškas artilerijos ir pėstininkų pozicijas, fortuose buvo įkurdintos kareivinės, įrengtos slėptuvės ir šaudmenų sandėliai.

VII ir IX fortuose veikia muziejai, o kiti fortai ilgą laiką buvo apleisti ir nesaugūs. Manoma, kad visus fortus perėmus vienai įstaigai, bus lengviau juos prižiūrėti, padaryti saugesnius.
Pagal parengtą koncepciją, beveik visuose fortuose numatyta nutiesti takus, parengti turistinius maršrutus. Kai kurių fortų erdves ketinama pritaikyti konferencijų salėms, viešbučiams, bendruomenės susibūrimams.


Dar niekas nepaliko komentarų.

Komentuoti

Žinutė