Kaip sutrumpinti sveiko maisto kelią iki vaikų stalo

Kauno rajonas yra ne kartą įvertintas kaip viena geriausiai vaikų maitinimą organizuojančių šalies savivaldybių. Tačiau savivaldai tenka įveikti daug biurokratinių trukdžių, kol sveiki maisto produktai pasiekia vaikų stalą. Apie tai, kaip sutrumpinti sveiko maisto kelią, ketvirtadienį tarėsi LR žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas, Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, savivaldybės specialistai.

Pasitarimo dalyviai pastebėjo, kad rinkos sąlygomis didelė dalis ekologiškų produktų iškeliauja į užsienį, situaciją apsunkina ir sudėtingos viešųjų pirkimų procedūros.

K. Navickas iškėlė idėją kurti regioninį maisto produktų logistikos centrą, kuris tiektų žemės ūkio produkciją mokykloms ir darželiams. Tai galėtų būti ūkininkų kooperatyvas, kurį padėtų įsteigti valstybė. Įgyvendinus šį projektą, maisto produktų tiekimas būtų centralizuotas, todėl mokykloms atkristų smulkių pirkimų našta.

Aptarti ir kiti galimi šios problemos sprendimo keliai.

„Kauno rajone kasmet gimsta maždaug tūkstantis vaikų, o ugdymo įstaigose jų turime beveik 14 tūkst. 500, todėl sveikatai palankus maistas visada buvo mūsų prioritetas, šioje srityje mes netaupome“, – pabrėžė V. Makūnas.

Moksleivių ir darželinukų maitinimo klausimus kuruojanti Kauno r. Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė Žydra Narbutienė pastebėjo, kad didėjant vaikų alergijų skaičiui jaunos šeimos vis labiau atsigręžia į natūralų, sveikatai palankų maistą.

Kauno rajono savivaldybė pirmoji šalyje įdiegė švediško stalo principą, kuris veikia jau 18-oje mokyklų.

Savivaldybė aktyviai dalyvauja pieno produktų ir vaisių vartojimo skatinimo programose. Ekologiškas maitinimas pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintais produktais įdiegtas Garliavos vaikų darželyje „Eglutė“ ir Noreikiškių darželyje „Ąžuolėlis“.

Daugiau kaip 75 proc. Kauno rajono ugdymo įstaigų virtuvių yra modernizuotos, vaikai gauna šviežią, vietoje pagamintą maistą.

Savivaldybė nuolat ieško būdų įsigyti sveikesnių maisto produktų iš vietos ūkininkų. Nemažai jų tiekia Vandžiogaloje ūkininkaujantis Nikolajus Dubnikovas, žemės ūkio kooperatinė bendrovė „Bio LEUA“. Pasinaudojus logistikos įmonės „Sanitex“ paslaugomis, į ugdymo įstaigas vežama daugiau kaip 30-ties Kauno rajono ir gretimų savivaldybių ūkininkų produkcija.

Kauno r. savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas Tomas Didžiulis tvirtino, kad ekologiškos produkcijos vartojimą pristabdo didesnės kainos, o jas kompensuoti Žemės ūkio ministerijos dotacijų nepakanka.

Kita problema: Lietuvoje nėra ekologiškos žuvies, kiaulienos, labai maža ekologiškų vaisių pasiūla.

K. Navickas pastebėjo, kad tiekti mažus kiekius ekologiškos produkcijos stambiesiems gamintojams neapsimoka, todėl jie orientuojasi į užsienio rinkas.

V. Makūnas paprašė ministro labiau skatinti ūkininkus, kad jie būtų suinteresuoti tiekti ekologiškus produktus, o Ž. Narbutienė – supaprastinti biurokratines procedūras, susijusias su tiekimo ir atsiskaitymo dokumentų pildymu.

„Procedūras tikrai galėsime supaprastinti“, – pažadėjo ministras.

Ateinantį ketvirtadienį apie galimybes statyti maisto produktų sandėlius diskutuos iš Žemės ūkio ministerijos, Kauno rajono ūkininkų sąjungos ir savivaldybės specialistų sudaryta darbo grupė.

 


Dar niekas nepaliko komentarų.

Komentuoti

Žinutė